ΕΑΥΤΟΙ ΜΕ ΣΗΜΑΣΙΑ

5 Φεβρουαρίου, 2009 § 1 σχόλιο


self

Στην μεταμοντέρνα κοινωνική συνθήκη του σήμερα, η έννοια του «εαυτού» και της «ταυτότητας» κυριαρχεί στις συνειδητότητες των ανθρώπων. Είτε ως ρευστές ταυτότητες με ανταγωνιστικά μεταλλασσόμενα μέρη, είτε ως σταθερές ουσίες, ο καθένας έχει υπογραμμισμένη την συνθήκη του ότι αποτελεί ξεχωριστή οντότητα από το περιβάλλον του (έμβιο ή μη).

Ο «εαυτός» είναι ένα πολιτισμικό κατασκεύασμα το οποίο βοηθά στο να επιζεί διαρκώς το τρέχων σύστημα από τις ρωγμές που του προκαλούν τα επαναστατικά υποκείμενα. Συντηρείται με ονόματα, ομαδοποιείται προσωρινά, περιλαμβάνει κατασκευασμένα όρια (σωματικά και θεωρητικά) τα οποία υποδεικνύουν τι έχει προτεραιότητα να συμβεί για τον εκάστοτε «εαυτό», αφού ιεραρχεί τις πράξεις=> αποτελέσματα με τέτοιο τρόπο ώστε (τις πιο πολλές φορές) τους περισσότερους καρπούς να τους απολαμβάνει το σώμα που φιλοξενεί την ιδέα του «εαυτού».

Το λάθος κάποιων πνευματικών φιλοσοφιών είναι το ότι αναγνωρίζουν την ύπαρξη εαυτού, αλλά προτείνουν την αφοσιωμένη υπηρεσία του σώματος προς τις επιθυμίες των «άλλων» και την καταστολή του «εγώ».

Αποδομώντας την έννοια του εαυτού, μπορούμε να ιχνηλατήσουμε τον λόγο που λέει ότι όλα είμαστε μία θάλασσα πληροφορίας, πιθανοτήτων, ενέργειας και ύλης μέσα σε αυτό που αποκαλούμε συμβατικά «χωροχρόνο». Μπορούμε να αφαιρέσουμε το μονοπώλιο της σκέψης από το όργανο που λέγεται «εγκέφαλος» και να την απλώσουμε σε όλο το σώμα μας, κόβοντάς το κομματάκια. Μπορούμε τις προσλαμβάνουσές μας να τις αντιμετωπίζουμε ως σκέψεις και δράσεις μας, αφού είμαστε μέρος ενός όλου.

Τέλος, τις οποιεσδήποτε μορφές εξουσίας και επιθυμητικής καταστολής που αντιλαμβανόμαστε, να τις αντιμετωπίσουμε ως μέρη μας, και έτσι δίχως φόβο, να τις καταστρέψουμε μαζί με τον πολιτισμό που τις δημιούργησε. Και σε όλη την συνεχώς μεταβλητή, επιθετική και ηδονιστική πορεία της καταστροφής, να απελευθερώνουμε επιθυμίες, να συνδιαμορφώνουμε το επόμενο καταστροφικά δημιουργικό βήμα, και να συνεχίζουμε απτόητα την λυσσασμένη μας διαδρομή προς την κατάκτηση της συμπαντικής συνειδητότητας και ελευθερίας.

Μεταμοντέρνα Αντίσταση

§ One Response to ΕΑΥΤΟΙ ΜΕ ΣΗΜΑΣΙΑ

 • Ο/Η Evangelos λέει:

  Off topic/ γενικό σχόλιο.

  Με πολύ ενδιαφέρον διάβασα αρκετά post.

  Καλά ότι υπάρχει μια συγκροτημένη σκέψη που βασίζεται σε κοινωνιολογικές γνώσεις είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο (βλ. ειδικά ΕΑΥΤΟΙ ΜΕ ΣΗΜΑΣΙΑ, Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ).

  Πολλώ δε μάλλον, υπάρχει μια συγκεκριμένη πολιτική στόχευση για την αποδόμηση της στρεβλώς κοινωνικά κατασκευασμένης πραγματικότητας.

  Ως εδώ καλά, με την έννοια ότι του ανοιχτού πεδίου για πολιτικές εκφράσεις – ειδικά στο βαθμό που κάτι τέτοιο γίνεται και εδώ, π.χ. η κριτική σε αυτό που αποκαλείται χιπισμό στο Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ είναι νομίζω κάτι παραπάνω από εύστοχη και διεισδυτική (αν εννοείται το κατάλαβα καλά).

  Υπάρχει όμως και ένα ζήτημα.

  Η πλήρης και συνολική καταδίκη της «αστικής επιστημοσύνης», αλλά και των υπόλοιπων εκφράσεων, γίνεται ως εάν αυτοί που την κάνουν αποτελούν κομμάτι έξω από αυτή την κατασκευή (κάτι που και εσείς αντιλαμβάνεστε ότι δεν ισχύει) αλλά και ως εάν τα όποια εργαλεία ανάλυσης, σκέψης και λόγου είναι αποτέλεσμα μιας παράλληλης από την κοινωνική πραγματικότητα διαδικασίας στην οποία η «αστική» συμβολή ήταν ανύπαρκτη.

  Και με αυτού του είδους τις ασυνέχειες (οι οποίες νομίζω χαρακτηρίζουν κάθε ανθρώπινη σκέψη, δράση κλπ., ατομική και συλλογική) το πρόβλημα δεν είναι η μη αναγνώρισή τους, αλλά η δομική άρνηση της προσπάθειας για ανακάλυψή τους.

  Με ενδιαφέρον θα παρακολουθώ από εδώ και πέρα τα post σας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

What’s this?

You are currently reading ΕΑΥΤΟΙ ΜΕ ΣΗΜΑΣΙΑ at Postmodern Resistance.

meta

Αρέσει σε %d bloggers: