Η ΟΥΤΟΠΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ

8 Οκτωβρίου, 2008 § 1 σχόλιο


Εδώ και χρόνια, υποστηρικτές του καπιταλισμού, φιλήσυχοι πολίτες, αντιδραστικά στοιχεία, γονείς και δάσκαλοι, τραγουδάν ένα σκοπό ο οποίος σε μέσες άκρες συνοψίζεται στα εξής:

«Δεν βαριέσαι. Σοσιαλισμοί/Αναρχίες/Κομμουνισμοί κτλ είναι ουτοπίες βρε παιδιά! Ο καπιταλισμός έχει ευκαιρίες για όλους! Είναι το πιο ελεύθερο σύστημα που θα μπορούσαμε να έχουμε! Όποιος εργαστεί σκληρά, θα τα καταφέρει!»

Αν και πιστεύω ότι ο σοσιαλισμός και ο κομμουνισμός είναι όντως ουτοπικά συστήματα, και ούτως ή άλλως περιέχουν εξουσιαστικές δομές και (βασίζονται στον) κρατισμό, θα ήθελα να επικεντρωθώ στο κατά πόσο ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΟΠΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

Με δυο λόγια, το Αμερικάνικο Όνειρο (ουσιαστικά το καπιταλιστικό ουτοπικό ψευδο-φαντασιακό) συνοψίζεται στα εξής:

1. Σπούδασε και ξανα-σπούδασε για να είσαι διαπιστευμένα επαγγελματίας.

2. Γίνε ο καλύτερος επαγγελματίας στον χώρο σου (πατώντας πτώματα)

3. Πάρε τον παχυλό μισθό σου

4. Πάρε και ένα ωραιότατο στεγαστικό δάνειο από μια τράπεζα.

5. Παντρέψου και κάνε 2,5 παιδιά.

6. Αγόρασε το σπίτι των ονείρων σου (?).

7. Δούλευε όλη την υπόλοιπή σου ζωή για να πληρώνεις λογαριασμούς.

8. Πλήρωνε λεφτά για θέματα υγείας συνέχεια, ουσιαστικά για να επεκτείνεις την ζωή σου άσκοπα.

9. Πάρε σύνταξη στα γεράματα, και ΠΑΜΕΕΕ!!! Απόλαυσε την ζωή!

10. Δίδαξε στα παιδιά σου το δόγμα 1-10. Επανέλαβε.

Αν υπάρχει κάτι ουτοπικό στα κεφάλια τους, αυτό δεν είναι τα όποια συστήματα και διαδικασίες είναι απομακρυσμένα από την ηθική του ξοδεύειν, αλλά το ίδιο το σύστημα που υπηρετούν.

Αν υπάρχει κάτι ουτοπικό είναι το ότι η «άνεση», τα «κομφόρ», τα μεγάλα μεγέθη στα πάντα και η μεγάλη ποσότητα στα πάντα, φέρνει την ευτυχία.

Αν υπάρχει κάτι ουτοπικό είναι το ότι οι τράπεζες υπάρχουν για να προστατεύουν και να επενδύουν υπεύθυνα τα χρήματα των πολιτών.

Αν υπάρχει κάτι ουτοπικό είναι το ότι σε αυτό το σύστημα ο καθένας επιλέγει συνειδητά το πόσο παραγωγικός θα είναι, ώστε να απολαμβάνει και τις αναλογικές ανέσεις.

Αν υπάρχει κάτι ουτοπικό σε αυτό το σύστημα είναι ότι προάγει την ελευθερία.

Αυτό το σύστημα είναι ένα ψέμα. Μία απάτη. Βασίζεται στην εκτύπωση χρήματος που αμέσως σημαίνει χρέος του κράτους στις κεντρικές τράπεζες. Βασίζεται στην απληστία και στον φασισμό λίγων ατομικοτήτων που κινούν τα νήματα. Βασίζεται στο μούδιασμα της κοινωνίας και στην αντιδραστικοποίησή της μέσω των υποτιθέμενων προνομίων της ελεύθερης αγοράς.

Τώρα που το σύστημα αυτό κλυδωνίζεται, είναι οι κατάλληλοι καιροί για να συζητηθούν τα εξής:

1. Πως δύναται να επιταχυνθεί η κατάρρευση του καπιταλισμού, ώστε να μην προλάβει να ανακάμψει. Με μαζικές αποταμιεύσεις? Με δυνατότερη κατανάλωση? Ή με τον μετριασμό της αγοραστικής κίνησης?

2. Τι κινήσεις πρέπει να γίνουν κοινωνικά (τοπικά, αλλά και σε παγκόσμιας κλίμακας συζήτηση των ευρύτερων αναρχικών/αυτόνομων/αντεξουσιαστικών/ριζοσπαστικών χώρων), ώστε η κοινωνία να μην στραφεί σε λύσεις Χίτλερ, αλλά προς μία πορεία αυτονομίας, τουλάχιστον.

3. Πώς να δείξουμε περισσότερο τώρα από ποτέ, ότι οι έννοιες πατρίς-θρησκεία-οικογένεια είναι εγκληματικά μορφώματα διεστραμμένων εγκεφάλων, και πώς να μειώσουμε την αφομοίωση και αναπαραγωγή τους.

Το καπιταλιστικό «τοίχος του Βερολίνου» πέφτει αυτές τις μέρες, με τις ΗΠΑ σε κατάσταση πανικού, την Ευρώπη σε κατάσταση χεσίματος, και μια Ισλανδία με κρατικοποιημένες τράπεζες και ένα νόμισμα που υποτιμήθηκε στο 95%. Η Ισλανδία συγκεκριμένα έλαβε βοήθεια από την Ρωσία.

Ας μην περιμένουμε εκείνη την περίοδο όπου τα πράγματα θα έπρεπε να έχουν ήδη ξεκινήσει.

Επανάσταση σύντομα.

§ One Response to Η ΟΥΤΟΠΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ

 • Ο/Η antiberlusca λέει:

  Μετρομάζει το μεγάλο κομμάτι της μέσης τάξης που επαναπάυεται στην υποτιθέμενη πολυφωνία πιστεύοντας ότι ανοίγωντας την τηλεόραση ακούει εννέα διαφορετικές γνώμες, όσες και τα πλήκτρα του τηλεκοντρόλ αλλά με τρομάζει και το ότι τα μίντια και το περιεχόμενο τους ανήκουν κατακύριο λόγο στην ανώτερη τάξη.

  Δεν έχει έρθει κατα τη γνώμη μου ούτε η ώρα για εναν πόλεμο με πέτρες και ξύλα (Einstein) αλλα ούτε φαντάζομαι την οργάνωση μίας επανάστασης σε δρόμους και πλατείες.Φαντάζομαι την έναρξη της από το ίντερνετ για να καταλήξει στις πλατείες.Αυτό είναι κάτι που σε μία ήπια μορφή έχει ξεκινήσει να γίνεται με το τα flash mobs.Πολύ ήπια όμως όπως το improv everywhere.

  Η πετυχημένη φόρμουλα του :κοίτα έναν νεκρό,κοίτα το αίμα που αναβλύζει live από την Σομαλία σε άπευθείας σύνδεση και αμέσως μετά σε διάλειμμα για διαφημίσεις πίστεψε ότι αυτή είναι η γυναίκα των ονείρων σου ,πίστεψε ότι το αυτοκίνητο σου πρέπει να είναι Audi και το αίμα του Σομαλού έγινε το βερνίκι νυχιών της γυναίκας σου.

  Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή και είχε ξεκινήσει ο πόλεμος στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη, όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί πρίν δείξει το βίντεο με τους νεκρούς ο Λιάτσος προειδοποούσε: Απομακρύνετε τα μικρά παιδιά από την οθόνη της τηλεόρασης…Ακόμα και για τους δημοσιογράφους ήταν περίεργο να δείχνούν πολέμους σε απευθείας σύνδεση.Το 1995.

  Είναι τόσο μεγάλη η μαλακία που δέρνει και αυτούς που κάνουν τηλεόραση και αυτους που την βλέπουν και αυτους στους οποίους ανήκει.Είναι όλοι στα ίδια σκατά.Το θέμα έιναι πως έαν ένας αφήνει αυτόν που είναι μέσα στα σκατά στη μοίρα του τότε αυτά θα αυξάνονται.

  Όσο για τις τράπεζες και την οικονομική κρίση έχω να πώ πως ένας άνθρωπος εάν περιμένει ν’ ακούσει από το στόμα ενός δημοσιογράφου πως εγινέ Κράχ είναι μαλάκας και καλό θα ήταν στην κοινωνία και στον καπιταλιστικο συστημα στο οποίο ζούμε και πολλοί δεν επιλέξαμε να ζούμε να γνωρίζουμε βασικά πράγματα για την λειτουργεία της οικονομίας και των τραπεζών,των δανείων,τους φόρους και όχι να μένουμε στο ότι ο κόσμος είναι σάπιος.Το κλειδί αυτής της υπόθεσης για εμένα είναι να ενημερώνεσαι από ασφαλέίς πηγές και να πράττεις ανάλογα με το πως θεωρείς.Πόλύ μου άρεσε το ποστ σου.Μπεράβο!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

What’s this?

You are currently reading Η ΟΥΤΟΠΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ at Postmodern Resistance.

meta

Αρέσει σε %d bloggers: