Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ Ως ΜΕΤΑ-ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ

3 Οκτωβρίου, 2008 § 1 σχόλιο


Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΩΣ ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Σε παλαιότερους καιρούς όπως για παράδειγμα ο Μεσαίωνας (476-1000 μχ) στην Ευρώπη, η κοσμοθεωρία και η συνειδητότητα του μέσου ανθρώπου βασιζόταν στην καταπιεστική σχέση μεταξύ του ιδίου και του εξουσιαστή, όπου ο δεύτερος αντλούσε την υπεροχή του ως ο εκλεκτός του θεού.
Ο λόγος της εκκλησίας είχε το αλάθητο, δίχως να παρουσιάζει στην τότε κοινωνία αποδείξεις ή εξηγήσεις για το «πνευματικό-νομικό» καθεστώς αυτό. Ο κάθε άνθρωπος ζούσε μιά ζωή γεμάτη φόβο, προσπαθώντας να μην παρεκκλίνει από τους κανόνες αυτούς, αλλά και εξορίζοντας ανθρώπους όπου χαρακτηρίζονταν από αντι-κοινωνικές συμπεριφορές (μάγισσες, αιρετικοί, κλπ) συχνά στέλνοντάς τους σε έναν επώδυνο θάνατο.

Άνθρωποι όπως ο Κοπέρνικος, όπου με μία θεωρία τους μπορούσαν να αντιστρέψουν την κοσμοθεωρική συνειδητότητα (paradigm shift), ενώ θεωρήθηκαν αιρετικοί, εντέλει με την επιβεβαίωση της θεωρίας τους γκρεμίσαν τις νορμες και τις αντιλήψεις όλου του πληθυσμού για τον κόσμο που τους περιβάλλει, και εγκαθιδρύσαν ένα νέο, παρόλο που η παλιά αντίληψη βοηθούσε την εξουσία με διαφόρους τρόπους.

Στους σύγχρονους, μετα-μοντέρνους καιρούς, η κοσμοθεωρία και η συνειδητότητα του μέσου ανθρώπου βασίζεται στην καταπιεστική σχέση μεταξύ του ιδίου και των εξουσιαστών, όπου οι δεύτεροι αντλούν τις πρακτικές τους μέσω ενός εξορθολογισμένου τρόπου αντίληψης της πραγματικότητας, μέσω της επιστήμης, η οποία και δίνει λογικές απαντήσεις για το πώς λειτουργεί το σύμπαν γύρω μας, αλλά και ορίζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν, δυσλειτουργούν αλλά και θεραπεύονται οι υποστάσεις μας (Ιατρική)

Ο λόγος της επιστήμης έχει το αλάθητο. Τό ότι το αντιβιοτικό κατα 90% θα θεραπεύσει την γρίπη που μας ταλαιπωρεί είναι απόλυτα αποδεκτή αλήθεια, χωρίς όμως να έχουμε βρεθεί ποτέ παρόντες στην κατασκευή του χαπιού στο εργαστήριο, χωρίς να είμαστε σίγουροι για το τί περιέχει, και -ακόμα χειρότερα- με σεβαστά ποσοστά πειραματό-ανθρώπων που θεραπεύονται μυστηριωδώς με την χρήση placebo χαπιών (=χάπι που περιέχει απλά ζάχαρη ή κάτι άλλο αδρανές) που τους έχουν παρουσιαστεί ως αληθινά.

Οι «φορείς του ιού HIV», που αν και δεν έχει απομονωθεί ποτέ ο ιός στο εργαστήριο, και με τρανταχτές αποδείξεις ότι το σύνδρομο ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS) δημιουργείται εντέλει απο την χρήση των αντιρετροϊκών χαπιών, σε περίπτωση που αρνηθούν να υποβάλλουν το σώμα τους στην δύσκολη θέση του να δεχθεί την αγωγή, αντιμετωπίζονται όπως οι μάγισσες του μεσαίωνα (προφανώς είτε την δεχθούν είτε όχι).
Μην ξεχνάμε ότι ολόκληρες φαρμακοβιομηχανίες πλουτίζουν ετησίως από την πώληση αυτής της πανάκριβης αγωγής.

παραδειγματικές πηγές: www.virusmyth.com αλλά και video.google.com/videoplay?docid=3983706668483511310

Συνεχίζοντας, θα ήθελα για αυτόν τον λόγο να κάνω μια κριτική στο δίπολο Υλισμός-Θρησκεία, ή Υλισμός-Ιδεαλισμός, ή όπως αλλιώς μπορεί να τοποθετηθεί, δεν ξέρω.

Είναι οι δυό όψεις του ίδιου νομίσματος.

Σε κάθε ιστορική στιγμή, η εξουσία χρειάζεται ένα κοσμοθεωρητικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινούνται τα μυαλά των ανθρώπων, ώστε να καταστέλλει την πνευματική εξέλιξη των ανθρώπων καλύτερα. Σε στιγμές όπου σωστοί άνθρωποι έχουν αμφισβητίσει την τρέχουσα κοσμοθεωρία, οι κοινωνίες (που αναπαράγουν έντονα με την πίστη τους την εκάστοτε αντίληψη) φροντίζουν να «εξοστρακίζουν» τους ανθρώπους αυτούς. Εντέλει οι θεωρίες τους πολλές φορές επιβεβαιώνονται μετά τον θάνατό τους (Τέσλα), χάρη στο διερευνητικό πνεύμα πολλών ανθρώπων.

Έχοντας πίστη στην επιστήμη λοιπόν, δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω από το να προσκυνάμε τους μετα-μοντέρνους παπάδες που λέγονται Γιατροί, Επιστήμονες, Ερευνητές, δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω από το να πληρώνουμε μετα-μοντέρνα συγχωροχάρτια (Εμβόλια, Αντικαταθλιπτικά, Φόροι για Έρευνα), και δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω από το να λαμβάνουμε μέρος στην μετα-μοντέρνα Θεία Κοινωνία (ΜΜΕ, Θέαμα, Lifestyle).

Για το να έχουμε πίστη σε θρησκείες, δεν το συζητάω καν…

Επομένως, ας επανιδρύσουμε την έννοια της γνώσης, και ας αυτονομήσουμε την πορεία προς αυτήν. Ας αρνηθούμε κάθε έτοιμη γνώση-νόμο-εξήγηση για τον κόσμο γύρω μας, και, καταστρέφοντας οποιαδήποτε μορφή καταπίεσης και εξουσίας (μπλα μπλα κτλ κτλ), ας προσπαθήσουμε να γκρεμίσουμε τα δίπολα Ύλη-Πνεύμα, Υλισμός-Πνευματισμός, Θρησκεία-Επιστήμη, Λογική-Φαντασιοπληξία.

Ο άνθρωπος αρκετά έχει κρατηθεί μακριά από την αυτόνομη ανάπτυξη της φαντασίας του.

§ One Response to Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ Ως ΜΕΤΑ-ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

What’s this?

You are currently reading Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ Ως ΜΕΤΑ-ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ at Postmodern Resistance.

meta

Αρέσει σε %d bloggers: