ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑΚΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ, ΑΝΤΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

2 Οκτώβριος, 2008 § Σχολιάστε


Ζούμε την εποχή της μετα-μοντέρνας κοινωνίας, όπου ο όρος αυτός δεν χρησιμοποιείται μόνο για να περιγράψει την ιστορική και χρονική στιγμή που ζούμε, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο πλέον αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα, την κοινωνική μας ύπαρξη, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο υπάρχουμε μέσα σε αυτές.

Ως μεταμοντέρνα αντίσταση, εννοώ την βίαιη, αυτόνομη, αυτοκαθοριζόμενη και μονίμως αυτο-αμφισβητούμενη καταστροφή και αποδόμηση όλων εκείνων των στοιχείων της ζωής μας που μας αποτρέπουν από το να βιώσουμε μία κοινωνική αλλά και συνηδεισιακή ελευθερία.

Ο κρατισμός, η αστυνόμευση, η έννοια του «έθνους», οι θρησκείες, η έννοια της «οικογένειας», η ψεύτικη ανάγκη του να «αναπαραγόμαστε», οι καταπιεστικές κοινωνικές σχέσεις και δομές που συνεπάγονται από τα άνωθι (ρατσισμός, σεξισμός, ομοφοβία), η συντήρηση της πατριαρχίας, οι βιασμοί, οι ψεύτικες ανάγκες, η έμφυλη τρομοκρατία και η καταπίεση της επιθυμίας, η πόλωση των στοιχείων του ανθρώπου σε πολλά επίπεδα (νούς-σώμα, καλό-κακό, νόμιμος-παράνομος), η θεοποίηση της εικόνας και  του χρήματος, ο θάνατος της φαντασίας, ο θάνατος της μέθης, είναι τα μέσα εκείνα που οι άνθρωποι συντηρούν ώστε να κρατάνε τους εαυτούς τους σε κατάσταση αδράνειας, τυφλής αποδοχής και υποταγής, αισθητικής πτώχευσης, αλλά και απομάκρυνσης από την ηδονή του να ζείς ελεύθερα και του να υπάρχεις.

Στην μεταμοντέρνα κοινωνία, οι περίπλοκες κοινωνικές σχέσεις είναι τέτοιες ώστε καθιστούν δύσκολο τον διαχωρισμό μεταξύ «θύτη και θύματος» – «κράτος και πολιτών» – «καλών και κακών», διότι όλες τις έννοιες ως ατομικές μονάδες, τις βιώνουμε και τις αναπαράγουμε (αρκετές μή-ηθελημένα).

Καταφέρνοντας να εντοπίσουμε την αρχή και το τέλος της καταπίεσης της επιθυμίας στον τρέχων πολιτισμό που ζούμε, θα μπορέσουμε να μεταβούμε στην αρχή μιας εποχής όπου με το να παίρνει ο κάθε άνθρωπος την μοίρα του στα χέρια του και να ζεί και να σκέφτεται αυτόνομα, μη αποδεχόμενος την εξουσιαστική καταπίεση από όπου και αν προέρχεται, θα αρχίσουν οι σάπιες, ζοφερές και θανατηφόρες κοινωνικές υπάρξεις και σχέσεις να καταστρέφονται, η αντίληψη του ανθρώπου για την πραγματικότητα θα βασίζεται στους δικούς του τρόπους και εμπειρίες, η αίσθηση του χρόνου θα είναι στα χέρια του καθενός στο πως θα την χειριστεί, θα αντικατασταθεί το «ο χρόνος είναι χρήμα» με το «ο χρόνος είναι ότι γουστάρω εγώ/εμείς», και όσοι εμμείνουν να προσπαθούν να συντηρούν μέρη του παλιού κόσμου θα βεθούν μπροστά στην οργή των ανθρώπων εκείνων που θα εξεγερθούν από βαρεμάρα, πλήξη, οργή, μονοτονία, ζόφο.

Είναι οι κατάλληλοι καιροί για τους ανθρώπους να εξερευνήσουν την φαντασία τους, να τολμήσουν να ζήσουν σαν λύκοι, να αντιληφθούν την αξία της καταστροφής όταν μέσω της πρόκειται να γεννηθεί η ελευθερία, να καταλάβουν το πώς μπορούμε να καταστρέψουμε το βόλεμα και την ευκολία και να αρνούνται να καταστέλλουν την υπόστασή τους.

Ας αρνηθούμε να υποταχτούμε στο πρόταγμα φόβου που πλανάται πάνω από τα κεφάλια μας. Κανένας φιλήσυχος πολίτης δεν πρόκειται να βρεί την ευτιχία και την ελευθερία μέσω της ρουφιανιάς και του βολέματος.

Τώρα που οι καιροί είναι ημι-συνθετικοί, είναι η κατάλληλη ώρα για δράση και για δημιουργία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

What’s this?

You are currently reading ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑΚΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ, ΑΝΤΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ at Postmodern Resistance.

meta

Αρέσει σε %d bloggers: